YAZ SICAKLARINDA GİZLİ TEHLİKE

Doç. Dr. M. Sait Dağ, yaz aylarında ishal vakalarının artmasının temel nedeninin sıcak havaların, gıda ve su kaynaklarının bozulmasını kolaylaştırması olduğunu vurguladı. “Gıdaların uygun koşullarda saklanmaması, dışarıda tüketilen yiyeceklerin hijyenik olmaması, çiğ sebze ve meyvelerin yeterince yıkanmadan tüketilmesi ishal riskini artırır” dedi.

Gündem - 4 ay önce

YAZ SICAKLARINDA GİZLİ TEHLİKE: İSHAL VE MİDE RAHATSIZLIKLARINA DİKKAT!

 

Medical Point Gaziantep Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. M. Sait Dağ, yaz aylarında artış gösteren ishal ve mide problemleri konusunda vatandaşları uyardı. Özellikle hijyen kurallarına dikkat edilmemesi durumunda, bu rahatsızlıkların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklıklar, sadece bunaltıcı havaları değil, aynı zamanda bazı sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Özellikle sindirim sistemi, sıcak havalarda bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. En sık karşılaşılan sorunlardan biri ise yaz ishali.

Yaz İshalinin Nedenleri

Doç. Dr. M. Sait Dağ, yaz aylarında ishal vakalarının artmasının temel nedeninin sıcak havaların, gıda ve su kaynaklarının bozulmasını kolaylaştırması olduğunu vurguladı. “Gıdaların uygun koşullarda saklanmaması, dışarıda tüketilen yiyeceklerin hijyenik olmaması, çiğ sebze ve meyvelerin yeterince yıkanmadan tüketilmesi ishal riskini artırır” dedi.

En Sık Görülen Belirtiler

Yaz ishalinde en sık görülen belirtiler şu şekilde sıralanıyor:

Sık ve sulu dışkılama

Karın ağrısı ve mide krampları

Bulantı ve kusma

Halsizlik ve bazı durumlarda yüksek ateş

Bu belirtiler özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireyler için daha ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Korunma Yolları: Hijyen ve Temiz Su Hayati Önem Taşıyor

Doç. Dr. Dağ, korunma yolları hakkında şu tavsiyelerde bulundu:

“Yaz ishaliyle mücadelede en etkili yol hijyen kurallarına uymaktır. Eller sık sık sabunla yıkanmalı, özellikle yemeklerden önce ve tuvalet sonrası temizlik ihmal edilmemelidir. Dışarıda tüketilen yiyeceklerin taze, temiz ve güvenilir olmasına dikkat edilmeli; açıkta satılan gıdalardan kaçınılmalıdır. Ayrıca, içme suyunun kaynağı mutlaka güvenilir olmalı. Evde de gıdalar buzdolabında uygun sıcaklıkta saklanmalı, açıkta bırakılmamalıdır.”

Tedavi ve Doktora Başvuru Zamanı

Yaz ishali genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçse de, vücut sıvı kaybına karşı bol su içilmesi gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Dağ, şu uyarılarda bulundu:

“Üç günden uzun süren ishal, yüksek ateş, aşırı halsizlik ve susuzluk belirtileri ciddiye alınmalıdır. Bu durumda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Basit görünen bu rahatsızlıklar, zamanında müdahale edilmezse daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir.”

Unutmayın: Önlem Tedaviden Daha Etkilidir

Medical Point Gaziantep Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. M. Sait Dağ, yaz mevsiminde özellikle çocukların, yaşlıların ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerin daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

“İshal, her ne kadar yaz aylarında sık karşılaşılan bir sorun olsa da, hijyen ve doğru beslenme alışkanlıkları ile büyük ölçüde önlenebilir. Temiz su tüketin, ellerinizi sık sık yıkayın, açıkta satılan yiyeceklerden kaçının. Sağlıklı bir yaz geçirmek sizin elinizde.”

 

Haftanın Öne Çıkanları

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR'DEN

2025-06-19 13:26 - Gündem

BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ'NDEN

2025-06-19 17:23 - Gündem

YILMAZ:

2025-06-19 17:25 - Gündem

Türkiye’de Bir İlk:

2025-06-19 17:27 - Gündem

BAŞKAN TAHMAZOĞLU

2025-06-19 17:30 - Gündem

SÜT SEVDANIZ KÂBUSA DÖNÜŞMESİN:

2025-06-21 14:26 - Sağlık

ŞEHİTKAMİL'DE TÜM ÖNLEMLER ALINDI

2025-06-21 14:27 - Eğitim

YANLIŞ BESLENME PSİKOLOJİYİ BOZUYOR !

2025-06-21 14:28 - Sağlık

1 MİLYON 438 BİN SPOR AYAKKABISI HEDİYE

2025-06-21 14:29 - Eğitim

BÜYÜKŞEHİR HAFTAYI YOĞUN ŞEKİLDE TAMAMLADI

2025-06-21 14:36 - Gündem

İlgili Haberler

ŞAHİN: "BU BAŞARI, ORTAK EMEĞİN ESERİ”

17:06 - Gündem

RUMKALE SU SPORLARI FESTİVALİNDE DERECEYE GİRENLER BELLİ OLDU

14:49 - Gündem

RUMKALE’DE ŞEHİTKAMİL RÜZGARI

16:58 - Gündem

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NDEN FİLİSTİN’E ANLAMLI DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

16:16 - Gündem

FESTİVALE YAKLAŞIK 1000 SPORCU KATILDI

16:15 - Gündem

Günün Manşetleri

ŞAHİN: "BU BAŞARI, ORTAK EMEĞİN ESERİ”

17:06 - Gündem

RUMKALE SU SPORLARI FESTİVALİNDE DERECEYE GİRENLER BELLİ OLDU

14:49 - Gündem

RUMKALE’DE ŞEHİTKAMİL RÜZGARI

16:58 - Gündem

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NDEN FİLİSTİN’E ANLAMLI DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

16:16 - Gündem

FESTİVALE YAKLAŞIK 1000 SPORCU KATILDI

16:15 - Gündem