Reflünün tedavisi için sağlıklı yaşam şart

Çeşitli bilimsel araştırmaların ortaya koyduğu sonuca göre insanların yaklaşık yüzde 7'si her gün yemek borusunda yanma hissinden şikâyet ediyor.

Sağlık - 4 ay önce

Yanma hissini gece saatlerinde yaşayanların oranının yüzde 36 olduğunu paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Tütün ürünleri kullanma, yağ bakımından zengin ve aşırı beslenme, kiloyu kontrol etmek için önlem almama gibi ihmaller kişilerin gastroözofageal reflü hastalığına yakalanma riskini arttırıyor” açıklamasında bulundu.

Reflünün belirtileri arasında ağza acı-ekşi mide sıvısının gelmesi, göğüste yanma hissi ve göğüs ağ­rısı gibi tipik belirtilerin olduğunu açıklayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Yemek borusunda darlıklar, erozyonlar ve ülserler gibi çeşitli değişikliklerin eklenmesiyle birlikte, ‘klasik gastroözofageal reflü hastalığı’ tanısı konmuş oluyor” dedi.

Fazla ilaç kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik reflü sebebi

Gastroözofageal reflü hastalığının oluşumunda tek bir etkenin olmadığının altını çizen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Reflüyü etkileyen nedenler kişiden kişiye değişebiliyor ancak yemek borusunun alt kısmında, yemek borusu ile mide arasındaki karmaşık anatomik yapının işlevsel olarak bozulması hastalığa sebep olan en önemli nedenlerin başında yer alıyor. İleri yaş ve ileri yaşa bağlı olarak artan ilaç kullanımı, obezite, mide fıtıkları, sigara, kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzı gibi risk faktörleri sindirim sistemiyle ilgili veya romatolojik ve endokrinolojik kökenli bazı sorunlar reflünün temel sebepleri arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.

Hastalığın tedavisi sağlıklı bir yaşam tarzında saklı

Hastalığın tıbbi, endoskopik ve cerrahi tedavi seçenekleri bulunsa da tedavinin en önemli kısmının yaşam tarzını değiştirmek olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Melih Özel, “Tütün ürünleri kullanımı, yağdan zengin ve aşırı beslenme aynı zamanda kilo kontrolü için bir çaba sarf etmeme gibi ihmaller gastroözofageal reflü hastalığına yakalanma riskini arttırabiliyor. Sağlıklı ve dikkatli bir yaşam tarzının gözden geçirilmesi reflü ataklarının sıklığını, şiddetini ve sonuçlarını önemli ölçüde etkileyebilir” dedi.

Henüz doktora başvurmayan veya tanı alan hastaların neleri yapması ve neleri yapmaması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Melih Özel, hastalara rahat bir nefes sağlayacak 13 tavsiyede bulundu.

 

Beslenme içeriğinizdeki yağ miktarını azaltın. “Şu yiyecek ya da bu içecek reflüye iyi gelir” diye bir şey yok. Tedavinizi değiştirmeye ya da kes­meye neden olacak bir gıda-içecek seçeneği olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Korse, sıkı kemer ve dar kıyafetler yerine vücudu sıkmayan ve sarmayan giysiler tercih edin. Unutmayın, gıdaların reflü belirtileri üzerine etkileri tamamen kişi­sel, bu yüzden genelleme yapmamakta yarar var. Hangi gıdalarla sorun yaşadığınızı not edin ve bu gıdaları beslenme düzeninizin dışında tutun. Diğer yandan etkisini bilmediğiniz gıdaları baştan liste dışı bırakmak yerine, küçük miktarlarda deneyerek karar verin. “Reflüm var” diye yemeden, içmeden kesilmeyin. Dışarıda yemek yerken, tatilde, seyahatte, nerede olursanız olun diye­tinizin kontrolünü elden bırakmayın. Yiyecek ve içeceklerin üzerinizdeki etkilerini gözlemleyin. Size dokunduğunu bildikleriniz varsa, bunla­rı dikkatle tüketmeye özen gösterin. Baharatlar reflü hastalığında önemli bir rol oynuyor. Acı yemek güzeldir ama gece kâbusunuz olabilir. Ki­lonuzu iyi kontrol edin ve çok sert, sıkı diyetlerden uzak durun. Yemek yedikten hemen sonra yatmayın, uyku zamanınıza kadar hafif hareketlerle sindirim sisteminizi rahatlatın. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Az yiyin, öğün atlamayın, ara öğünleri ihmal etmeyin. Unutmayın, sebzeler gaz yapabilir ama genellikle reflünüzü arttırmaz. Hazırladığınız yemeklerde kullandığınız gıda bileşenlerini birer birer ekleyip çıkartarak etkilerini gözlemleyin ve not edin. Bu sayede belli bir zaman sonra hangi yemekte hangi malzemeyi kullanmazsanız daha rahat edeceğinizi anlayacağınız bir veri tabanına sahip olursunuz. Şeker ve tatlı sizi üzebilir. Çikolata, nane ve tarçına dikkat edin. Domates suyu, greyfurt suyu, gazlı içecekler ve kafein içeren içeceklerden uzak durun.
Haftanın Öne Çıkanları

Zayıflama yolculuğunda yeni trend

2024-01-16 17:40 - Sağlık

Asayiş Suçları ile mücadeleye yönelik son 15 günde yapılan çalışmalarda;????

2024-01-16 17:50 - Asayiş

Bu belirtileri asla hafife almayın!

2024-01-16 17:51 - Sağlık

PROF. DR. HALUK ŞEN, YEŞİLAY GAZİANTEP ŞUBE BAŞKANI GÖREVİNE SEÇİLDİ

2024-01-16 17:54 - Gündem

Gaziantep'teki Hastanelerden Çocuk Onkoloji ve Hematoloji Doktorların Ayrılması

2024-01-16 18:01 - Siyaset

15 BİN KİŞİ GÜNE BÜYÜKŞEHİR’İN SICAK ÇORBASI İLE BAŞLIYOR

2024-01-16 18:02 - Gündem

Kombiyi Tasarruflu Kullanmanın Yolları

2024-01-16 18:08 - Gündem

ŞEHİTKAMİL’DE, TARİFE VE FİYAT LİSTESİ DENETİMİ YAPILDI

2024-01-16 18:18 - Gündem

SANKO’NUN KURUCUSU SANİ KONUKOĞLU, MEZARI BAŞINDA ANILDI

2024-01-16 18:21 - Gündem

Cumhuriyet Başsavcılığımız koordinesinde Asayiş Şube Müdürlüğümüzce

2024-01-16 18:24 - Asayiş

İlgili Haberler

BÜYÜKŞEHİR, 10-16 MAYIS ENGELLİLER HAFTASINDA MEDİKAL MALZEME DAĞITIM TÖRENİ DÜZENLEDİ

17:19 - Sağlık

SANKO ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ MERKEZİ HİZMETE ALINDI

09:26 - Sağlık

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR KETEM İLE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

09:21 - Sağlık

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE ROMATOLOJİ SEMPOZYUMU DÜZENLENECEK

17:08 - Sağlık

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NDEN ÇÖLYAK HASTALARINA SEMİNER

16:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

ŞEHİTKAMİL’DEN, “100 GENÇ İLE SAMSUN ÇIKARMASI”

09:07 - Gündem

BAŞKAN ŞAHİN, GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’İN DÜZENLEDİĞİ 19 MAYIS ATATÜRKÜ ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI ETKİNLİKLERİNE KATILDI

08:55 - Gündem

GAZİANTEP’İN COŞKUSUNU DORUĞA ÇIKARAN KONSER

08:53 - Gündem

Avrupa Şampiyonasında Kadın ve Erkekler Yarı Finalde

08:47 - Spor

BAŞKAN ŞAHİN: ÜLKEMİZİN, KENTİMİZİN, HANEMİZİN GENÇLİK RUHUNA HER DAİM İHTİYACI VAR

08:44 - Gündem