USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yapay zeka sanata ve sanatçıya katkı sağlar mı ?

Son dönemlerde dünyayı yakından etkileyen ve bir çok meslek kuruluşunda devrim niteliği taşıyan Yapay Zeka görsel sanatlarda ki yerini de aldı. Yapay zekanın görsel sanatları olumlu etkileyeceğini ifade eden Ressam Ebru Güve Yapay Zeka teknolojilerinin, geleneksel sanat yöntemlerine alternatifler sunarak, sanat eserlerinin oluşturulma hızını ve çeşitliliğini artıracağını ifade ediyor.

Yapay zeka sanata ve sanatçıya katkı sağlar mı ?
27-01-2024 16:03
27-01-2024 16:05

Türk resim sanatının önemli isimleri arasında yer alan İç Mimar Ressam Ebru Güve son dönemlerde dünya genelinde yaygınlaşmasıyla büyük tartışmalar yaratan Yapay Zeka teknolojilerinin resim sanatı üzerindeki etkilerini gündeme taşıyarak sanatın  ve sanatçının gelişiminde önemli katkılar sağlayacağını ifade ediyor. Güve konuyla ilgili yaptığı değerlendirmelerde “Yapay zeka (AI - Artificial Intelligence), sanat üretim süreçlerinde devrim yaratıyor. Yapay Zeka teknolojileri, geleneksel sanat yöntemlerine alternatifler sunarak, sanat eserlerinin oluşturulma hızını ve çeşitliliğini artırıyor. Özellikle, YAPAY ZEKA destekli sanat araçları, sanatçılara yeni ifade biçimleri sağlıyor ve onların yaratıcılık sınırlarını zorluyor. Yapay zeka, sanatın tanımını genişletiyor ve "sanatçı" kavramını yeniden sorgulatıyor. Yapay Zeka tarafından üretilen eserler, sanatın insan eliyle üretilmesi gerektiği yönündeki geleneksel görüşü meydan okuyor. Bu, sanatın ne olduğu ve kimin sanatçı sayılabileceği konusunda yeni tartışmaları beraberinde getiriyor” dedi.

Resim sanatı sona mı gidiyor?

Yapay Zeka’nın girdiği alanlardaki mesleklerin sonu olmadığını da ifade eden Ressam Ebru Güve yaptığı değerlendirmeye “Yapay zeka, ressamlar için bir son değil, yeni bir başlangıç olabilir. Yapay Zeka, sanatçılara daha önce erişilemeyen teknikler ve araçlar sunarak, onların vizyonlarını genişletebilir. Ressamlar, YAPAY ZEKA ile birlikte çalışarak, hayal güçlerinin sınırlarını zorlayabilir ve benzersiz eserler yaratabilirler” şeklinde devam etti.

Yapay zeka ressamları ikiye böldü!

Ressamlar arasında bir birinden farklı görüşler olduğunu da ifade eden ünlü ressam Ebru Güve “Ressamlar arasında yapay zekaya karşı çeşitli görüşler bulunmaktadır. Bazı sanatçılar, Yapay Zeka'ın sanatın özgünlüğünü ve insan duygusunu yansıtma yeteneğini sorgularken, diğerleri bu teknolojiyi bir araç olarak görüyor ve yaratıcılıklarını genişletmenin bir yolu olarak kabul ediyor.Ressamlar, yapay zeka ile işbirliği yaparak, hayal güçlerini daha önce düşünülmemiş şekillerde kullanabilirler. YAPAY ZEKA, sanatçılara esin kaynağı olarak hizmet edebilir ve onlara yeni perspektifler sunarak, eserlerinin derinliğini ve anlamını artırabilir” dedi.

Rssamlara ilham kaynağı olabilir

Yapay Zekanın bir çok sanat dalı için önemli bir ilham kaynağı olabileceğini de ifade eden Ünlü Ressam Ebru Güve sözlerine “ Yapay zeka, sanatçılara yeni ifade biçimleri ve yaratıcı süreçler sunarak, sınırsız bir ilham kaynağı olabilir. Yapay Zeka'nin sunduğu bu yeni perspektifler, sanatçıların kendi yeteneklerini ve yaratıcılıklarını daha da geliştirmelerine olanak tanır” şeklinde devam etti.

Teknolojik gelişimler sanatları olumsuz mu etkiler?

Teknolojik gelişimin meslekler üzerindeki etkilerine de dikkat çeken Ressam Ebru Güve “Yapay zekanın yükselişi, bazı mesleklerin dönüşümüne veya yok olmasına neden olabilir, ancak aynı zamanda yeni meslek alanları ve fırsatlar da yaratmaktadır. Sanat gibi yaratıcı alanlarda, Yapay Zeka, sanatçıların eserlerini daha geniş bir kitleye ulaştırmalarına ve yaratıcı süreçlerini çeşitlendirmelerine yardımcı olabilir” dedi.

Yapay Zeka kullanacak sanatçılara önemli tavsiyeler

Yapay zeka teknolojilerinin kullanımıyla ilgili olarak sanatçılara önemli tavsiyelerde bulunan Ressam Ebru Güve yaptığı değerlendirmede “Sanatçılara tavsiyem, yapay zekayı bir tehdit olarak değil, yaratıcılıklarını genişletmek için bir fırsat olarak görmeleridir. YAPAY ZEKA ile çalışmak, sanatçılara yeni teknikler ve ifade biçimleri keşfetme imkanı sunar. Ayrıca, YAPAY ZEKA, sanatçıların duygularını ve düşüncelerini daha etkili bir şekilde ifade etmelerine yardımcı olabilir. Son olarak, yapay zekanın sanat üzerindeki etkisi, sanatçıların bu teknolojiyi nasıl benimsedikleri ve kullandıkları ile doğrudan ilişkilidir. Yapay zeka, sanat dünyasında devrim yaratabilir, ancak bu devrim, sanatçıların yaratıcılığı ve vizyonu ile şekillenecektir. Ressamlar, yapay zekayı yaratıcı süreçlerine entegre ederek, sanatın sınırlarını zorlayabilir ve insan deneyiminin yeni yönlerini keşfedebilirler. Levent Karadag Bey ile @istanbulacademy34 olarak eserlerimde yapay zekayı kullanma konusunda işbirliğine yapıyoruz . Sanatla yapay zekayı buluşturuyoruz. İstanbul Academy iş birliğiyle yapay zeka ile nasıl etkileyici işlere imza atacağımıza inanıyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35