Teknoloji

Yanınızda akıllı telefon olmadan tatile çıkar mısınız?

Günümüzde karşılaştığımız tüm sahte uygulamaları ve dolandırıcılık yöntemlerini düşündüğümüzde, akıllı telefon için güvenliğin tatil öncesi evde başladığını aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Dijital güvenlik şirketi ESET, kullanıcıları seyahat dolandırıcılıklarına karşı uyararak alınması gereken önlemlere, dikkat edilmesi gereken konulara değindi.

Yanınızda akıllı telefon olmadan tatile çıkar mısınız?
04-05-2024 08:56
04-05-2024 09:09

Siber güvenlik evde başlar

 

Günümüzde karşılaştığımız tüm sahte uygulamaları ve dolandırıcılık yöntemlerini düşündüğümüzde, akıllı telefon için güvenliğin tatil öncesi evde başladığını aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Dijital güvenlik şirketi ESET, kullanıcıları seyahat dolandırıcılıklarına karşı uyararak alınması gereken önlemlere, dikkat edilmesi gereken konulara değindi. 

 

Tatilciler eskiden uzun bir yolculuğa hazırlanırken kaybolmaktan endişe ederlerdi. Bu yüzden yanlarına harita, pusula, radyo, sözlük ve el feneri alırlardı. Şimdi hepsi küçük, kompakt bir telefona entegre edilmiş durumda. Bu nedenle birçoğumuzun yanında bu küçük asistan olmadan bir yolculuk hayal edememesi şaşırtıcı değil.  Ancak tarihteki gezginlerin korsanlara ve eşkıyalara karşı dikkatli olmaları gerektiği gibi günümüz turistlerinin de kendilerini siber suçlulardan korumaları gerekiyor. 

 

Tehdit aktörleri akıllı telefonları yalnızca sahiplerinin kimliklerini veya paralarını çalmak için kötüye kullanmakla kalmaz, aynı zamanda işverenlerinin iş sistemlerine de giriş yapabilirler.

 

Bağımsız BT-Güvenlik Enstitüsü AV-TEST, Nisan 2024 itibariyle akıllı telefonların yaklaşık 35 milyon Android kötü amaçlı yazılım örneğiyle karşı karşıya kaldığını gösterdi. Tehdit aktörleri, kurbanların kişisel verilerini ve paralarını çalmak için yasal festival, seyahat veya konaklama web sitelerini kötüye kullanabilir ve aynı şeyi yapmak için kötü amaçlı yazılım dağıtabilir veya taklit web siteleri oluşturabilir. Bir başka tehdit de sahte çeviri uygulamaları ya da truva atına dönüştürülmüş yasal sohbet uygulamaları gibi kötüye kullanılan uygulamalardan gelebilir. 

 

Güvende kalmak için yapmanız gerekenler

  • Mümkünse tatile kurumsal cihazlarınızı götürmeyin ve kişisel cihazlarınızı iş için kullanmayın.
  • Yazılımınızı güncelleyin ve cihaz verilerinizi düzenli olarak yedekleyin. 
  • Kaybolan veya çalınan bir cihazı bulmanıza yardımcı olacak hırsızlık önleme araçlarını kurun. 
  • Otomatik bağlanmayı durdurun ve herkese açık herhangi bir kablosuz erişim noktasına bağlanmadan önce iki kez düşünün.
  • Herkese açık bir kablosuz erişim noktasına bağlanmak zorunda kalırsanız VPN kullanın. Çevrimiçi bankacılık veya çevrimiçi alışveriş gibi hassas işlemleri gerçekleştirmeden önce iki kez düşünün. 
  • Özellikle web sitelerinden ve üçüncü taraf uygulama mağazalarından uygulama indirirken dikkatli olun.
  • Yeni bir uygulamayı indirmeden önce her zaman geliştiricinin geçmişini ve uygulama incelemelerini kontrol edin. 
  • Yeni uygulama garip davranmaya başlarsa hemen silin. 
  • Biletleri yalnızca bir etkinlik organizatöründen veya resmi ve güvenilir bir üçüncü taraf satıcıdan satın alın.

Güvenilir siber güvenlik

Son ama tartışmasız en önemli ipucu, önlemeyi vurgulayan saygın bir mobil güvenlik yazılımı indirmektir. Çok fazla teknik ayrıntıya girmeden, insan gözüyle tespit edilemeyen veya temel antivirüs yazılımları tarafından yakalanamayan sofistike siber kampanyalar olduğunu unutmayın. Bu da mobil kullanıcıların kendilerini bu gelişmiş tehditlerden koruyacak güvenilir bir siber güvenlik çözümüne sahip olmaları gerektiği anlamına geliyor.  ESET Mobile Security proaktif bir yaklaşım benimser ve tehditleri indirme işlemi sırasında, hatta yükleme gerçekleşmeden önce tespit edip engelleyebilir. Bu, tehdidin kullanıcıya asla ulaşmayacağı anlamına gelir. EMS, indirme klasörlerindeki tüm dosyaları tarar ve kılık değiştirmiş zararlıyı içeri almadığınızı iki kez kontrol etmek ve mevcut uygulamaları taramak için de kullanılabilir. 

 

  

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER